De eerste vier jaar van het Nederlands basketbalteam

Even leek het er op dat het Nederlands basketbalteam voor de tweede keer op rij voor een stunt zou kunnen zorgen, maar omdat Duitsland in de laatste wedstrijd te sterk bleek, zat een tweede EK-deelname op rij er niet in voor de Orange Lions. Het is nu de vraag of er een einde is gekomen aan de stille revolutie die het Nederlandse basketbal terug op niveau leek te brengen.

„De essentie is: elk moment komt weer opnieuw. Als je je ogen sluit, in- en uitademt, word je rustig. Zo maak je je hoofd leeg. Best grappig omdat het ook werkt. Je mag niet blijven nadenken, zeker niet als schutter.” – Yannick Franke tegenover NRC

De woorden zijn van een van de grootste basketbaltalenten in Nederland, de kennis heeft hij uit een mindfullnessboek. Natuurlijk wil hij hier alleen maar mee beschrijven hoe hij zijn wedstrijden speelt, maar hij beschrijft hier voor een deel ook de afgelopen vier jaar van het Nederlandse basketbal mee.

Van de status dat het team in de jaren tachtig had opgebouwd was vier jaar geleden weinig over. Het ging zo slecht, dat de Nederlandse basketbal bond er geen heil meer in zag. De Orange Lions werden voor de komende twee jaar wegbezuinigd. Een van de grootste problemen was het gebrek aan geld. Er waren geen grote sponsors en ook het vierjarenplan van het NOC*NSF, de zogenoemde sportagenda 2016, wilde zich met de beschikbare subsidie alleen op de grote kanshebbers concentreren. Sporten als basketbal (maar ook mannenvolleybal en badminton) vielen hiermee voor het eerst écht buiten de boot.

Dankzij een sponsorcontract met onder andere voormalig betaalzender Sport 1, die ook alle wedstrijden zou gaan uitzenden, kon de ploeg op de valreep toch nog blijven bestaan. Dit was niet in de laatste plaats te danken aan een groep oud-basketballers die nog genoeg potentie zagen om een doorstart te maken.

‘Ongeveer drie ton’ was er verder nodig om het team weer op de rails te krijgen. Naast een aantal sponsors zijn er ook oud-internationals die een steentje hebben bijgedragen. Zo stuurde Indiana Pacers-legende Rik Smits, de bestbetaalde Nederlandse sporter ooit, vanuit zijn thuisland Amerika een videoboodschap, waarna zijn moeder namens hem een check van 25.000 euro overhandigde.

“Maandagavond kwamen we terug uit Cyprus en liepen we om 23.00 uur Schiphol uit, en binnen 48 uur moet je deze wedstrijd weer spelen. Dat was wedstrijd nummer zes in 2,5 week. Mensen kunnen zich niet voorstellen wat voor impact dat op een lichaam heeft. Complimenten voor het team.” – Bondscoach Toon van Helferen in 2014 tegenover NOS

De eerstvolgende kans werd gelijk met beide handen aangepakt. In een groep met Israël, Montenegro en Bulgarije werd Nederland tweede en dat betekende dat Nederland zich voor het eerst in bijna 25 jaar weer eens had geplaatst voor het EK.

”Het is al jaren een kip-en-ei-verhaal, waarbij ik vind dat het sportieve ei nu gelegd is.” – Bondscoach Toon van Helferen tegenover NOS na plaatsing voor het EK 2015

Dat de verrassende plaatsing bijna overgedaan zou worden, werd ook door weinig mensen verwacht. Toch voelt het verlies bij de meeste mensen als een teleurstelling.

Het is de vraag of deze misser funest is voor de ontwikkeling van het Nederlandse basketbal. Er werd namelijk gehoopt dat het EK de nodige aandacht op zou leveren, waardoor de interesse van potentiële sponsors als gevolg daarvan toe kon gaan nemen.

De sportieve successen bleken voor nationale aandacht niet groot genoeg en nu de basketballers de vorige prestatie niet hebben kunnen evenaren, is het onwaarschijnlijk dat die er in de nabije toekomst wel komt.

Volgens NOS-verslaggever Leon Kersten is alles in ieder geval niet voor niets geweest. ”Zijn we nu terug bij af? Nee, Oranje heeft gewoon goede wedstrijden gespeeld en het sportieve fundament onder leiding van Van Helfteren staat. Alleen is de ploeg keihard afgestraft door de slechtste wedstrijd in vier jaar te spelen”, zo schrijft hij op zijn blog.

Soms denk ik: had maar niet gewonnen in Oberhausen. Duitsland kwam duidelijk naar Leiden om iets goed te maken. Pffff en hoe. Om je vingers bij af te likken. Zij gaan volgend jaar de laatste acht van Europa wel halen, zeker met hun NBA-sterren erbij. – Leon Kersten

De toekomst van het Nederlands team is dus onzeker. Om nog even terug te komen op de spreuken van Franke: ‘zelfvertrouwen komt te voet en gaat te paard.’ Dat is natuurlijk weinig hoopgevend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s